Get the Flash Player to see this rotator.

Cartea săptămânii!

Secția Tineri&Adulți

AVEM DREPTUL să ȘTIM!
Cine ne învață!?... CĂRȚILE!
„Om liber este acela, care nu are nevoie să spună nicio minciună.” – Nicolae Iorga
„Libertatea înseamnă răspundere. De asta majoritatea oamenilor se feresc de ea.” – G. B. Shaw
“Fuga de libertate” este o analiză a fenomenului anxietății umane apărute în urma destrămării lumii medievale, în care, în pofida numeroaselor primejdii, omul se simțea apărat și în siguranță. După secole de strădanii, omul a reușit să-și creeze o nevisată abundență de bunuri materiale; a pus bazele unor societăți democratice în mai multe părți ale globului și, de curând, a ieșit victorios apărându-se de recentele planuri totalitare; totuși, după cum încearcă să arate analiza din această carte, omul modern este în continuare anxios și tentat fie să-și cedeze libertatea dictaturilor de tot felul, fie s-o piardă, transformându-se într-o mică piesă a mașinăriei, bine hrănit, bine îmbrăcat, totuși nu un om liber, ci doar un… automat!
… Istoria modernă europeană și americană este centrată pe eforturile oamenilor de a se elibera din lanțurile politice, economice și spirituale, care îi înrobiseră. Bătăliile pentru libertate au fost purtate de cei oprimați, cei care doreau noi libertăți, împotriva celor care aveau privilegii de apărat. Atunci când o clasă lupta pentru propria eliberare de sub dominație, credea că luptă pentru libertatea umană și se simțea îndreptățită, astfel, să facă apel la un ideal, la năzuința de libertate înrădăcinată în toți cei asupriți. Cu toate acestea, în lunga și, practic, neîntrerupta, bătălie pentru libertate, clasele care luptau, într-o primă fază, împotriva opresiunii, se aliau cu dușmanii libertății atunci când victoria era câștigată și trebuiau apărate noi privilegii.
În pofida multor înfrângeri, libertatea a câștigat bătălii. Mulți au murit în aceste bătălii, cu convingerea că a muri luptând împotriva asupririi era mai bine decât a trăi fără libertate. O astfel de moarte era suprema afirmare a individualității lor… lupta continuă…
 
 
Sectia copii


Ce poți face cu o idee?
Kobi Yamada


Ce faci când ai o idee care se ţine scai de tine? Mai întâi nu o bagi în seamă și te gândești cu teamă la ce ar crede ceilalţi despre ea. Dar, odată încolţită în minte, e greu să te prefaci că nu există, mai ales când ea pare hotărâtă să te urmărească până la capătul lumii. Nici nu-ţi dai seama când devine la fel de apropiată ca un bun prieten care nu caută decât multă atenţie și multă joacă. Și, la fel ca un prieten, o idee îți poate schimba lumea.
O carte superbă, inspirațională și profundă cu o temă de gândire pentru cei mici încurajându-i să creadă în ei și în ideile lor. Ilustrațiile sunt superbe iar textul interesant și simpatic.