Get the Flash Player to see this rotator.

Cartea săptămânii!

Secția Tineri&Adulți

Învățăm tot timpul
de John Holt


E necesar oare ca învățarea să se producă într-un cadru fix, după anumite reguli, sau învățăm oricând, la fel de natural precum respirăm, din ceea ce trăim și din ceea ce vedem zi de zi în jurul nostru? E nevoie să împingem copiii de la spate și să intervenim cu stimulente sau pedepse pentru ca ei să învețe? Majoritatea oamenilor înțeleg altceva prin „educație”, și anume obligația de a merge într-un loc numit școală și de a învăța acolo ceva ce nu prea vor să învețe, sub amenințarea că li se va face ceva rău dacă nu învață. „Învățarea chiar e distractivă", mărturisește John Holt, cu atât mai mult cu cât e încurajată de curiozitatea inerentă copiilor și de dorința lor de a face lucrurile „ca oamenii mari". Omul este de la natură un animal care învață. Păsările zboară, peștii înoată, omul gândește și învață. Prin urmare, nu este nevoie să-i „motivăm” pe copii ca să învețe, păcălindu-i, mituindu-i sau hărțuindu-i. În această carte, autorul aduce numeroase exemple și oferă metode ingenioase pentru a ajuta copiii să nu se blocheze în mecanismele ruginite ale educației formale. Tonul autorului este cald, prietenos, plin de dragoste și de admirație pentru niște făpturi atât de mici, dar atât de ambițioase și capabile. Rândurile sale transmit optimism, încredere și, mai ales, dragoste pentru cei mai mici dintre noi – susținând ideea că învățarea se produce firesc și cu rezultate din cele mai bune, atunci când nu e îngrădită.Secția CopiiÎn Brooklin crește un copac
De Betty Smith

În 1912, într-un cartier viu și haotic din Brooklyn, unde copiii adună gunoi pentru bani, o cunoaștem pe Francie Nolan. Are doar unsprezece ani și locuiește într-un bloc fără lift, la umbra unui cenușar, „singurul care creștea din ciment” și căruia „îi plăceau oamenii săraci”. Visează la o familie unită și iubitoare, la un cămin cald și primitor, unde sărăcia nu amenință să-i distrugă dorințele încă din primii ani de școală.

Cu sensibilitate, fără să îmblânzească adevărul sau să ne prezinte un scenariu favorabil pentru imigranți, Betty Smith ne oferă un bildungsroman cu influențe auto-biografice. Având drept sursă de inspirație Pomul vieții, romanul În Brooklyn crește un copac surprinde puterea și tăria locuitorilor din Brooklyn, eforturile și sacrificiile pe care sunt nevoiți să le facă pentru a obține soarele și aerul de care au nevoie ca să se dezvolte și să supraviețuiască.

Într-un oraș în care betonul și cimentul înlătură frumusețea naturii, Francie Nolan învață să se bucure de micile plăceri ale vieții în ciuda condiției ei sociale și economice. Sub îndrumarea autoarei și susținută cu aviditate de o mamă neînfricată și ambițioasă, Francie se luptă într-un mediu potrivnic, ce pare decis să o înfrângă și să-i demonstreze că nu poate spera la un trai mai bun. Timp de șase ani, urmărim cum un copil visător și optimist se transformă într-o tânără curajoasă și perseverentă, care se folosește de toate nedreptățile și răutățile din trecut, de la agresiune și discriminare până la pierderea unei persoane iubite, ca să ne demonstreze că orice vis se poate transforma în realitate.

Povestea lui Francie este plină de obstacole și de provocări. Autoarea ne oferă câteva scene hipnotizante și dureros de realiste, fără să înlăture rolul speranței în poveste. Așa cum mama lui Francie visează la un petic de pământ și adună bani într-o pușculiță făcută dintr-o conservă veche bătută în cuie, cititorul trebuie să creadă în continuare într-o șansă fragilă, creată chiar de protagonistă.

În Brooklyn crește un copac nu există o singură poveste. Sunt ascunse zeci. Sute. Mii. Povești despre pierderi și regăsiri, vise și dorințe, prieteni și familie. Povești despre imigranți și discriminări, abuz și exploatare, educație și lupta omului cu natura. Povești despre un copac care învinge betonul și recapătă controlul asupra unui petic mic de pământ din Brooklyn. Este un început și un progres mic, însă reprezintă și primul pas spre schimbare, o viață nouă și oportunități pentru generații viitoare.