Get the Flash Player to see this rotator.

Cartea săptămânii!

Secţia Tineri & Adulți


ISTORIA MEGALOMANIEI
de Pedro Arturo Aguirre

Istoria megalomaniei este o culegere de istorioare despre acei oameni care au dominat lumea sau părți ale acesteia de-a lungul mileniilor. Megalomanii apar, de obicei, în dictaturi. Autorul prezintă, cu mult umor, cât rău au putut face o mână de omeni unor popoare întregi prin absurdităţile cultului pe care îl proiectau asupra poporului. Volumul tratează multe cazuri de lideri care mizau pe cultul conducătorului suprem - Nero, Napoleon, Hitler, Stalin, Kim Ir-sen, Ceaușescu și mulți alții, cu multe trăsături comune: dorințe absurde și fanteziste, uz de putere până la cele mai înalte cote și, deasupra tuturor, ei, conducătorii absoluți pe picior de egalitate cu Divinitatea.
De exemplu, unuia dintre marii criminali ai omenirii, lui Stalin, îi plăceau bancurile și glumele, dar numai dacă erau făcute de el și, desigur, nu la adresa lui; Mossolini a fost un laș; Franco a fost un strateg foarte nepriceput; Papa Doc a fost un criminal sângeros; Mobutu Sese Seko a fost un maniac cleptocrat. Așadar, o carte interesanta și instructivă, mai ales pentru pasionații de istorie, dar nu numai, pentru că există suficiente elemente care se potrivesc și României de azi.


 Secţia copii

Cartea lui Julian
R.J. Palacio

Cartea lui Julian vine în completarea poveștii din Minunea, roman pentru copii aflat pe locul I în lista de bestselleruri New York Times și câștigător al premiilor Mark Twain și Junior Young Reader's Choice.
Julian, Jack și Charlotte sunt chemați de domnul director Tushman să-i prezinte locul viitorului lor coleg. Numai că nou-venitul nu este un copil obișnuit: August Pullman este un băiat cu serioase probleme cranio-faciale, care a trecut prin multe intervenții chirurgicale. Venirea lui tulbură apele la școala Beecher, iar Julian are o atitudine ostilă încă din prima zi. Deși în Minunea povestea era spusă din șase perspective diferite, nu exista și versiunea lui Julian. Până acum, când R.J. Palacio îi oferă dreptul la replică și aflăm cum a trăit el întâlnirea cu Auggie, de ce s-a purtat urât și dacă e sau nu posibilă o împăcare între cei doi.
Reușește să le dovedească colegilor, profesorilor că aspectul fizic nu-l diferențiază de alți copii de vârsta sa, că poate duce o viață aproape ca cea a unui om normal. Fără doar și poate, o carte excepțională, un ghid despre bunăvoință, acceptare și înțelegere.